Præsidentvalget i USA for et år siden: Ifølge artikel her på Folkets Medie d. 5. november så mener 56% af vælgerkorpset nu, at der var tale om snyd! Det er rystende. Et valg til verdens ”mægtigste embede”…
Dette totale kollaps af det repræsentative demokrati har vist sig at synliggøre problemerne. Flere amerikanske valghandlinger har siden været omgivet af mystik eller haft ligefrem tydelige tegn på svindel. Det burde jo være en pærelet sag at få disse valg ud i lyset i det juridiske system; men stopklodserne er mange og dyre.
September: Californien
Et mistillidsvotum til guvernøren Gavin Newsom var til folkeafstemning i september. Mange begivenheder var på kanten af det lovlige eller faktisk over. F.eks. gav han penge – skatteborgernes – ud i forbindelse med valghandlingen; – det hed smørelse i gamle dage. En kriminel havde 300 stemmesedler i sin bil viste det sig ved anholdelsen uden forklaring på hvordan han kunne besidde flere end sin egen stemmeseddel. Antallet af stemmer til ugunst for Newsom så man FALDE på direkte TV, selvom det jo er en umulighed. Og som tilfældet var i forbindelse med præsidentvalget i 20, fik mange vælgere sig en forskrækkelse ved ankomst til urnerne: du har allerede stemt. Postvæsenets håndtering af brevstemmer vakte også dårlige minder tilbage med udsmidning eller tyveri af stemmer i bestemte områder.
Staterne går præsidentvalget efter i sømmene en for en
Det er svært at forestille sig, at amerikanerne kan hele såret og genfinde tilliden til deres folkevalgte og til hele systemet uden en gennemgribende undersøgelse i samtlige stater af præsidentvalget 2020. Heldigvis er der stærke og uforfærdede frontkæmpere for at komme til bunds. Hele tiden popper der historier op om amerikanere, der ikke vil finde sig i, at folkets stemme ikke blev hørt i 2020.
4. november anbefalede sheriffen i Wisconsin retssager om valgsvindel mod hele 5 af valgkomiteens 6 medlemmer. Arizona har afholdt et kriminalteknisk inspektion, hvor resultatet tydeligt viste valgsvindel – statsanklagerens konklusion afventes stadig her 3 uger senere. Også fra Arizona har senator Wendy Rogers sat sig i spidsen for indtil videre 186 lovgivere fra 39 stater med en appel til det amerikanske folk om at sikre demokratiet og stille deres repræsentanter til regnskab.
Mike Lindell, en pudefabrikant, er trådt ind på scenen med meget store sko på. Han har kastet masser af dollars og ufattelig energi ind i kampen for at få valget 2020 gjort ugyldigt. Han har fået fat i de bedste hjerner til at sætte lup på den digitale del af valghandlingen. I august afholdt han en kæmpe konference med eksperter på forskellige felter – og fik hele verdens bevågenhed. Han har nu sendt en begrundet klage til selve den amerikanske højesteret – tidligere forsøg er dog desværre blevet afvist.
Det er vist en god rettesnor for demokratiets snude, at den skal kunne tåle og endda være glad for en analyse af valghandlingen!
Det er bare USA……
Man kan mene, at det er kun i USA, den slags kan finde sted. Det kan dog desværre ikke udelukkes, at grunden til, at vi læser mere om svindelen her er en anden: at der findes journalister, der er villige til at efterforske demokratiske hændelser i USA i modsætning til i andre lande. Hvis man eksempelvis hørte pressemøder om minksagen, så ville et 5-årigt barn kunne stille mere pågående spørgsmål – journalistik i Danmark har trange kår.
Repræsentativt eller direkte
Borgerne kan ikke nøjes med en stemme hvert 4. år. Det viser sig, at demokrati er som et barn – det skal passes og plejes dagligt for at blive voksen.